اثرات مفید فیبرهای‌غذایی بر بیماری‌ها | تغذیه سالم

اثر فیبرهای غذایی بر کلسترول خون

بعضی فیبرهای غذایی اثر کاهنده ای بر اندازه کلسترول  خود دارن به خصوص اونایی که با LDL کلسترول باند شده و در انتقال اونا نقش بازی می کنن. از منابع خوب این فیبرها میشه سیب، جو، لوبیا، چغندر ، دانه های سبوس دار و صمغا رو نام برد.

کارکرد اثر کاهش کلسترول خون به وسیله فیبرها به توانایی حل شدن اونا در آب، چسبندگی، تخمیر شدن و مقادیر پروتئینا بستگی داره.

در نتیجه هضم و جذب غذاهای خورده شده در روده کوچیک، فیبرها بیشترین مقدار بازمانده رو در مجرای روده دارن و همین امر دلیل چسبندگی اونا می شه. این چسبندگی دلیل می شه جذب اسیدهای صفراوی از روده کم بشه. کلسترول بد از خون گرفته شده و به وسیله کبد به اسید صفراوی تبدیل می شه.

یه جور از فیبر که بیشترین اثر رو بر کاهش کلسترول خون داره ، پکتین اسمشه. منابع غنی از پکتین عبارتند از : سیب  ، مرکبات مثل پرتقال ، لیمو  و گریپ فروت ، توت فرنگی  ، هویج و غلات سبوس دار .

فیبر و مریضیای قلبی

کارکرد اثر فیبرها در ناراحتیای قلبی مثل اثر کاهنده فیبرها روی اندازه کلسترول خون هستش. اثر مهم دیگری که فیبرهای غذایی می تونن در بیماران قلبی  داشته باشن کم انرژی بودن، کم چرب بودن و کم بودن قندهای ساده و وجود بعضی آنتی اکسیدان ها در بعضی منابع فیبری (بعضی غلات) هستش.

در تحقیقاتی که تازگیاً انجام شده آدمایی که غذاهای غنی از فیبر می خورن (روزانه حدود ۳۵ گرم) نسبت به آدمایی که مقدار کمتری (روزانه ۱۵ گرم) فیبر دریافت می کنن، ۳ برابر کمتر گرفتار مریضیای قلبی می شن. در تحقیق فوق افزایش ۱۰ گرم فیبر در غذای روزانه، خطر مرگ بر اثر مریضیای قلبی مخصوصا سکته قلبی رو ۱۷درصد کاهش داده. اثرات به درد بخور مصرف فیبر بالا در افراد سیگاری  که مریض قلبی هم هستن دیده شده (که پیشنهاد ما به افراد سیگاری ترک هر چی سریع تر سیگاره).

فیبرو دیابت

تحقیقاتی که روی افراد دیابتی  انجام شده نشون میده که فیبرهای غذایی هضم و جذب گلوکز رو کاهش میدن و مصرف ۵۰ گرم فیبر غذایی به مدت ۲۴ هفته کنترل گلی سمیک رو در بدن افراد دیابتیک نوع یه زیاد کرده و در این افراد افزایش قند خون کمتر دیده می شه. در بین زنان حامله گرفتار به دیابت نوع یه، مصرف فیبر بالا در رژیم غذایی دلیل می شه که نیاز روزانه بیماران نامبرده به انسولین کمتر شه. در بیماران گرفتار به دیابت نوع ۲، افزایش مصرف فیبرها دلیل می شه که نیاز به انسولین کمتر شه.

اثر به درد بخور مصرف فیبرها در دیابت:

۱- کاهش اندازه قند خون ناشتا

۲- کاهش قند خون در ادرار

۳- کاهش نیاز به انسولین

۴- افزایش اثر انسولین در بدن (موثر بودن انسولین)

۵- مانع افزایش قند خون پس از خوردن غذا

فیبر و سرطان

 سرطان روده ی بزرگ : نتیجه تحقیقات انجام گرفته در این مورد نشون میده که مصرف فیبرها می تونه مانع از دچار شدن به سرطان روده بزرگ شه. با مصرف ۱۳گرم فیبر غذایی به صورت روزانه میشه خطر دچار شدن به سرطان راست روده رو تقریباً ۳۱ درصد کم کرد. کارکرد دقیق این عمل مشخص نیس. اما این تئوری مطرحه که فیبرها می تونن در رقیق شدن مواد سرطانی که در روده هست و یا باند شدن با اونا و سریع تر کردن زمان خروج شون از بدن در کم کردن اثرات اونا به درد بخور باشن.

سرطان پستون

بین مصرف زیاد فیبرهای غذایی و سرطان پستون  یه رابطه برعکس مشاهده می شه. طوری که دانشمنندان فکر می کنن فیبرها با باند شدن به استروژن (هورمون زنونه) در روده مانع رشد بعضی تومورها در بدن می شن.

فیبر و یبوست

مصرف مقادیر پیشنهاد شده فیبرها به صورت روزانه می تونه از دچار شدن به یبوست  در فرد جلوگیری کنه. البته بعضی وقتا مصرف فیبرهای مکمل واسه آدمایی که کم غذا می خورن یا سالمندان  که فعالیت بدنی کمتری دارن پیشنهاد می شه. در این بیماران میشه مصرف غلات، سبوسا و میوه جات پوست دار رو پیشنهاد کرد.

فیبر و فشارخون

تحقیقات نشون میده که مریضی فشارخون  در آدمایی که  گیاه خوار  هستن یا مقادیر بیشتری از فیبرهای غذایی رو مصرف می کنن، نسبت به آدمایی که گیاه خوار نیستن کمتر مشاهده می شه.

دلایل اثرات به درد بخور فیبرها در کاهش فشار خون عبارتند از:

۱- کاهش مصرف روغن و چربی با غذاهای فیبردار

۲- کاهش مقدار انرژی دریافتی از غذاهای غنی از فیبر

۳- کاهش مصرف پروتئین حیوونی

۴- افزایش مصرف کلسیم و پتاسیم.

پیشنهادایی واسه مصرف فیبرهای غذایی

پیشنهاد مصرف روزانه فیبر غذاییواسه سنین ۵۰ساله و کمتر حدود ۳۸ گرم در روز واسه مردان و ۲۵ گرم واسه زنان هستش وواسه سنین بالاتر از ۵۰سال این مقدار واسه مردان ۳۰گرم و واسه زنان ۲۱گرم هستش.

البته براساس انرژی مصرفی روزانه هم میشه مقادیر پیشنهاد مصرف فیبر رو مطرح کرد. به این صورت کهبه ازای مصرف هر ۱۰۰۰ کیلو کالری انرژی روزانه به ۱۰ تا ۱۳ گرم فیبر غذایی نیازمندیم.

یاشار وزیری- کارشناس ارشد علوم تغذیه

*

منبع : tebyan.net

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *